Новата Забележителност на София Тази Есен Weekend Пазар

Weekend Пazar на Женския пазар в София, започна на 25.09. Като истински фен на Женския пазар и истински фен на уличната храна и брънча, нямаше как да не съм там още първата неделя.

Weekend Пazar е инициатива на „Пазари Възраждане“, част от проекта на Софийска община да „облагороди“ района на Женския пазар. Събитието ще се провежда всяка събота и неделя от 10 до 19 часа на територията на Женския пазар в частта му до ул. „Св.св. Кирил и Методий“. И така цяла есен – до средата на ноември.

Разбира се, аз малко настръхвам, когато в София се обновяват исторически пространства, защото в последните 15 години това се свързва със загубването на автентичността и идентичността на мястото. В случая с Weekend Пazar, наистина се надявам да не стане така. Още повече, че това е едно хубаво фестивално събитие за храна и музика, което идва на Женския пазар, но обещава по-скоро да създаде още малко контраст и колорит, отколкото да заличава това, което е заварено.

Weekend Пazar – новото събитие, което си струва да посетите в София през есента

Усещането за контраст, започва с оградите около фестивалните къщички на Weekend Пazar.

Разбирам донякъде, защо трябва да има ограда, въпреки че не вдигаме такава около Немския коледен базар пред Народния театър… Усещането се омекотява от розовите платнени ленти по оградата. Оценявам това усилие на организаторите на Weekend Пazar, защото и отвън, и отвътре изглежда много по-приветливо, отколкото се беше получило за предишния фестивал тук – Sofia Street Fest.

Розовите ленти по оградата на Weekend Пazar

Лошото усещане, съвсем се изпари, когато разбрах историята на розовите ленти. Докато хапвахме рамен от Hamatchi до нас се настани палаво, тъмнооко момче на 5-6 години. От Hamatchi побързаха да му дадат дезинфектант за ръце, а един господин с прошарена коса го прегърна през раменете и някак естествено се обърна към нас.

Разказа ни как в петък, когато инсталирали оградите и трябвало да сложат лентите, това хлапе се появило и предложило да помага. Било от Стара Загора, но вече живее с родителите си в София. Само‘ залепило лентите по оградата. А когато работата била свършена помолило да влезе без вход на фестивала. И ето сега гордо ни показваше как има специална гривна на ръката, която да го отличава като човек от екипа. А от фестивалните щандове го познават и го черпят с вкусни неща.

Локацията е Женският пазар, вход от към ул. Св. Св. Кирил и Методий. Сандвичът е с блек ангъс и е от L’instant специално за Weekend Пazar.

Какво се хапва на Weekend Пazar

А вкусни неща за ядене на Weekend Пazar има колкото искате. При това, това беше едва първият уикенд. От организаторите подготвяха настаняването на още поне две къщички, а също и всеки уикенд ще има различна тематична и музикална програма. Така че това няма да бъде единственият ни уикенд тук.


Започнахме с L’instant Catering на Антоан Верест. Следя ги винаги, когато се появяват на фестивали като този. Надявах се на жабешки бутчета и охлюви. Имаше жабешки бутчета – много крехки. Доядохме си със супа с тиква и трюфел и сандвич с блек ангъс, но имаше и сандвич със сирене раклета, което много обичам. И десерт – шоколадов мус.

Внимавайте и за супата и за десерта – те ще са различни всеки уикенд.

Отделно бих ви посъветвала да внимавате за събития с L’instant Catering. Най-малкото защото не можете да ги посетите винаги, когато си искате. Те работят за специални събития и трябва да си организирате частна вечеря, за да се озовете в кухнята на Антоан Верест.

Супа от тиква и трюфел на прах от L’instant


След всичко, което изядох при L’instant, си мислех, че повече не съм така гладна, но пред очите ми изскочи Hamatchi-ni. А това е място, което не трябва да се пропуска. Правят най-крехката, хрупкава темпура в София. Пържените скариди се топят в устата.

Тук е и единственото място в София, където можете да хапнете стриди на улицата. За това трябва да благодарим на Weekend Пazar! Ако имате повече апетит – вземете си рамен със скариди и ми благодарете после.

Рамен от Hamatchi-ni. Скаридите ги изядохме, докато се сетя да снимам.


Освен, L`Instant и Hamatchi-ni, тук са добре познатите Supa Star –ако искате гореща супа и сандвич. Тук е и ресторант Cosmos с пилешки бургер с опушено месо, като специално предложение за Weekend Пazar в първия уикенд и много други авторски предложения от българската кухня за следващите дни.

Други интересни неща, освен храната

Изкуство от Групата КупиИзкуство. Те имат уютна импровизирана галерия в най-южната част на фестивала. Тук можете да видите селекция авторски картини на български художници. Може би сега е моментът да инвестирате в изкуство!

Съвременно изкуство стъпва на Женския пазар, заради Weekend Пazar


Плочи от легендарните Дюкян Меломан, за едно с много джаз, който ви е подарък, докато сте на Weekend Пazar.


Въобще има много музика, също и на живо. Изпълнителите ще са различна всеки фестивален уикенд.


Вино – Mastercard® TasteBox by André & DiVino са с интересни тематични селекции от български вина и малки мезета. Те са и спонсор на събитието.


Ако не ви се пие вино – има чай, внесен от Япония от OCHA, както и всички чай аксесоари за пълно преживяване.


Също ароматно кафе от Drekka.
Или дори уиски! Над 40 вида, подбрани от бар Caldo.


Забравих ли крафт бирата на Казан Артизан?


Тук са винтич дрехите, подбрани от FREA. Ако и вие като мен сте търсач на находки и нямате нищо против устойчивото пазаруване и дрехите втора употреба – може би ще си харесате нещо.


Разгледайте и любопитния щанд за ретро посуда, фин порцелан, керамиката, кристал, сребърните прибори и артистична декорация на EPOQUE. Някои неща са с антична стойност, някои – ще се изненадате, но може би ги има в ъгъла в хола на майка ви и стоят там неоценени и забравени!


А във фермерския магазин можете да откриете рибни продукти от „Черноморски улов“ – да, да риба, от Черно море! И други вкусни, български продукти.

Площадчето на Женския пазар е преобразено, заради Weekend Пazar


Също щандовете на Издателство „Рибка“ и на Stinky Socks – български чорапи за хора, запалени по екстремните спортове. Не знам, аз разбирам от храна, вие отидете и ги разпитайте повече!


Най-голяма площ от Weeked Пazar или по-точно пространството на детската площадка на пазара, заемат цветята – екзотични и такива, които стават за есенната ви градина.


И лесно можете да си тръгнете с домашно сладко като сувенир или пък да „станете дизайнер на живота си“ с Фабрика 360 – това най-добре да го проучите сами.

В заключение за Weekend Пazar и Женския пазар

За Weeked Пazar има вход 2 лева, които ще отидат за добра кауза – подкрепа на млади творци.

За Женския пазар – няма вход, това си е свободно за всички пространство, в което можете да си купите зеленчуци, да изискват се известни умения, ще ви споделя тънкости в някой следващ пост. Да се насладите на богатство на аромати, подправки, да се подсладите с екзотични сладкиши, да се подстрижете или да си вземете прясно сирене от Юндула.

Но като начало, дори да се престрашите да дойдете тук заради фестивала Weekend Пazar, на мен ми стига, защото е една причина да откриете района. А се надявам, че колкото повече хора успеят да го видят истински, толкова повече, ще го припознаят като едно от най-автентичните места в София. Истинска забележителност, дом на много култури и място за всички.

За всичката храна, музика и впечатления от Weekend Пazar на Женския пазар, можете да гледате това видео:

Регистрирайте се, за да получавате известия за новите ни публикации

Вашият коментар...Вашето име *...Вашият email *...Вашият сайт...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.