Един от най-наситените ни с преживявания дни, когато разгледахме крепостта Моняк, Каменната сватба и Скалните гъби и се разходихме на пазара в Кърджали, завърши по прекрасен начин с късна обиколка на стената на язовир Кърджали.

Тръгнахме от центъра на Кърджали, но объркахме пътя и се озовахме в някакъв краен квартал. Спяхме при една автомивка и попитахме за посоката. Били сме доста близо, но единият от хората там, като разбра, че сме към стената, ни каза да караме след него. Оказа се, че живее в едно кварталче точно преди последната отбивка към стената и ни беше пилотна кола почти до края. В последствие разбрахме, че основният път към стената е през бул. Булаир, през моста и после все напред и нагоре по пътя. Ще знаем за друг път.

Мястото преди загражденията за стената е доста широко с приятна гледка към малките панелни блокове на Кърджали.

Там, когато няма къде другаде да отидат, се събират двойки от града и се наслаждават на гледката от колите си. Паркирахме и пеша минахме през входа. След 20-на метра пред нас се разкри гледката към стената и язовира. Величествено е и си заслужава да се види!

Стената на язовир Кърджали
Стената на язовир Кърджали

Има няколко пунктове за наблюдение по стената, под тях са преливниците, в ляво се вижда кулата, в която има кран. Той вдига някакви шлюзове, които отварят резервен тунел, в който може да се оттича водата, в случай на преливане. В дясно се вижда река Арда и отвора на тунела, а по-надолу е и електрическата централа.

Язовир Кърджали е разположен на северозапад от Кърджали, стената му е на около 3 км. от града. Изграден е през 1957-1963 г. По бреговоте му има много скали и скални комплекси. В язовира се влива река Боровица, както и множество по-малки рекички. Атракциите, които се предлагат на него са Гребна база, риболов, водни колела, възможност за водомоторен спорт, заведения на брега, ВЕЦ. Площта му е 16 072 дка. През размножителния период там се срещат египетският лешояд, черният щъркел, белоопашатият мишелов и др., а през зимата се обитава от около 600 водолюбиви птици: малък и голям гмурец, голяма бяла и сива чапла, ням лебед, зеленоглава патица (най-многобройния зимуващ вид), жълтонога и речна чайка. През отделни години са установени и черногуш гмуркач, голям корморан, голяма белочела гъска, зимно бърне, лиска и др.

Сега язовирът беше доста изпразнен и както ни обясни любезният полицай – водата трябвало да спадне, заради планиран ремонт на някакви решетки. Така налягането на водата щяло да е по-малко, а това прави цената за водолазите по-ниска.

Стената на яз. Кърджали е неописуемо красиво място, оставаш без дъх! Но ни побиха тръпки, когато разбрахме, че от тук се самоубият по 3-4 човека на година. За първи път наскоро едно момче било скочило не към водата, а в посока на централата. Тъжен факт, с който разполагаше нашият полицай.

Разходихме се по цялата стена. В края има изоставено заведение от социалистически тип. Ако ви се иска да хапнете или да пийнете нещо до язовира най-добре да отидете в другия край, при селата Енчец и Брош, където има някоко заведения.

Открихме, че големите язовири ни привличат неописуемо и в следващите дни успяхме да обиколим и Студен кладенец и Боровица.


Вижте Стената на Язовир Кърджали на голяма карта

Регистрирайте се, за да получавате известия за новите ни публикации

1 thoughts on “Стената на Язовир Кърджали

  1. За жалост не успяхме да се насладим ба гледката. В момента входа към язовира е затворен и има табела “вход за външни лица забранен”.

Вашият коментар...Вашето име *...Вашият email *...Вашият сайт...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.