СподелетеPin on Pinterest0Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone

Започнахме пътуването в Източни Родопи спонтанно и без предварителна яснота къде точно ще ходим, по какъв маршрут и къде ще преспиваме. Имахме предварителна информация за интересни неща, които искаме да видим като Перперикон, но по време на самото пътуване променяхме маршрута и решавахме какво да правим.

Изкарахме 5 прекрасни дни, изпълнени с приятни преживявания и хубави изненади в една област, за която знаехме малко.
Кърджали ни посрещна с каменоломна и Историческия музей, изненада ни с Водно огледало и стената на яз. Кърджали, статуята на Орфей и градския пазар с джамията.

Изглед от Перперикон
Изглед от Перперикон

Целият район е красив и интересен – Каменната сватба и Скалните гъби не трябва да се изпускат. За крепостите Моняк и Вишеград не бяхме подозирали преди, но ни се струва, че заслужават повече внимание.

Язовир Студен кладенец и с.Островица гледани от крепостта
Язовир Студен кладенец и с.Островица гледани от крепостта

Татул и Перперикон са задължителни, ако правите посещение в района – магнетични и изпълнени с енергия места.

Ако имате време и желание за ходене, непременно включете в програмата Дяволският мост.

Също така, ако кривнете в страни и направите по-голяма обиколка на района е хубаво на посетите село Неново с останките от стария мост и да се потопите във възрожденската атмосфера на Златоград.

Мостът от другата страна
Мостът от другата страна

5 дни ни стигнаха да кръстосаме всички тези места. Не спирахме да се изненадваме какви красиви места крие региона и колко малко сме познавали историята му преди това.

С удоволствие споделяме преживяванията си в няколко вкусни места за хапване, който посетихме по време на пътуването в различни места. Имахме и приключения за настаняването, въпреки че и без предварително планиране, нямахме проблеми в разгара на август – надяваме се тази информация да ви е интересна, въпреки че не претендираме за изчерпателност.

За кратко се докоснахме до хората в Източните Родопи. При първа среща те поглеждат изпитателно и малко начумерено, особено по-възрастните. Когато ги заговориш стават приятелски настроени и разговорчиви.

Всички бяха любезни и се опитваха да отговорят на въпросите ни. С лекота преминават от турски на български. Е, натъкнахме се и на изключения, но това е въпрос на късмет. Иначе е нормално в гранични зони да има и двата езика. Много от табелите на магазините бяха и на турски и на български, а в Златоград менютата бяха на гръцки и на български.

Информационни източници – най–много информация събрахме в сайта http://www.kardzhali-tourism.info. Разпределена е по общини и е лесно да се ориентира човек. Има и информация за настаняване и заведения. Полезен и сайта на община Кърджали – http://www.kardjali.bg/, а официални сайт на Перперикон е пълен с любопитна и автентична информация за много забележителности в района.

Ние самите обиколихме и опитахме доста неща. Можете да ги разгледате в категорията Източни Родопи.

 


Вижте Източни Родопи на голяма карта

СподелетеPin on Pinterest0Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
Your Message...Your name *...Your email *...Your website...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *