Тази статия посвещавам на най-обичаната ми забележителност от София – Женския пазар.

В зависимост с кого говорите, Женския пазар може да ви бъде представен като най-гадното място в София или като най-колоритното!

Аз съм от феновете на Женския пазар, но нека сме обективни – това е живо, автентично и много космополитно място. Друго подобно в София няма и ако искате да кажете, че познавате града и че сте разгледали всички важни софийски забележителности – тогава трябва да се разходите и тук.

През годите Женският пазар е преживял много. Все пак на плещите му тежат има няма 150 години история!

Това е най-старият и най-големият открит пазар в София, тук е имало пазар още преди Освобождението 1878 г.

Защо Женският пазар е „Женски пазар“

Казвал се е “Житен” и “Конски пазар”, а също и Георги Кирков в годините на социализма.

Съществува градска легенда, че името му тръгва от това, че тук са продавали преди всичко жени, както и че имало пазар на булки.

Наскоро попаднах на обяснение от специалист, затова ще ви го оставя тук: „Тъй се наричаше селският пазар, който ставаше всеки петък на уличното пространство между джамията „Баня-баши“ и цирк-театър „България“ (който път е бил на мястото на днешните Централни хали). Макар и преместен, той е запазил и до днес името си. Както вече обяснихме, неговото наименование се дължи на един стар, от турското робство обичай, който не позволявал на жената да посещава друг пазар освен селския и пазара за чисто женски потреби.“ –  това твърди Димо Казасов в своята мемоарна книга „Улици, хора, събития“

Сладка, мед и домашна лютеница от хората от Юндула, които продават на Женския пазар

Какво да очаквате на Женския пазар и защо е забележителност на София

Каквато и да е истината, в днешно време пазарът се посещава от всякакви – мъже, жени, българи, роми, чужденци от Европа и от целия свят. Тук е позволено да бъдеш всякакъв и никой няма да те гледа надменно, както това може да се случи на пешеходната „Витошка“.

Тук имаш право да си различен и пак ще има място за теб. Не случайно районът става дом на хора от близки и далечни села, които идват, за да продават продукцията си на пазара.

Или на хора от близки и по-далечни родини, разкъсвани от военни конфликти.

Да, ако се разходите из уличките около пазара ще видите екзотични магазини за подправки и наргилета, бръснарници, типични за близкия изток. Ливански, иракски и турски фурни за хляб, лахмаджун и сладкиши, и места за баклава и турско кафе. Месарници с прясно телешко и агнешко, каквито не можеш да си купиш никъде в София. И екзотична храна, от която си облизваш пръстите. Няма да ви разказвам подробно тук, защото Женския пазар си плаче да му посветя една статия „Какво да ядем в района на Женския пазар!“. Обещавам да е скоро, междувременно може да видите малка част от храната и във видеото в края на статията.

Сезонни зеленчуци от Женския пазар. През есента, естествено, пазарът е най-богат

И все пак Женският пазар е пазар! Затова тук има най-голям избор от плодове, зеленчуци, месо, мляко, риба, варива и ядки – въобще всичко, което можеш да си купиш от един добър пазар. И още много, защото от яйца, през перилни препарати до дрехи и екзотични подправки – всичко се продава тук и в района. Онзи ден си намерих дори гумено уплътнение за старата ми кубинска кафеварка!

В момента по данни общинското дружество “Пазари Възраждане” ЕАД над 50 български производители предлагат своята продукция тук целогодишно.

Женският пазар – разнообразие и колорит

Като човек, който пазарува всяка седмица на Женския пазар, мога да ви кажа, че познавам по лице повечето от търговците. Знам, кой какво продава, дали е хубаво и за кого трябва да се оглеждам повече. Да, има си правила, както на всеки пазар.

Цените са ниски и ако се изкушите и залитнете на прекалено евтините неща – ще ви се наложи бързо да сварите черешите на сладко или доматите – на пюре.

Но ако сте разумни и не се държите все едно сте в някой безличен хипермаркет – ще си тръгнете с вкусна и прясна храна на много по-добра цена.

Помнете пазарът е не просто за пазаруване – той е място за общуване между купувачите и продавачите, възползвайте се от това.

Човешкото лице на Женския пазар ще ви се усмихне в отговор и ще срещнете чичото със спанака от пловдивско – цялото му семейство работи на сергията, милите хора от Юндула с прясно сирене, което ви режат направо от тавата, в която са го приготвяли (става чудно в комбинация с тяхното сладко от смокини), дядото с домати от градината му, бабата с черно лице, дето е брала копривата, усмихнатата пълничка ромка с русата коса, която продава ягоди и боровинки.

Домашни млечни продукти и яйца от Женския пазар

Търсете сезонна храна и гледайте лицата на хората.

Женският пазар е свързан с историята на град София и той не би бил същият без него. Освен просто място за пазар, това е социално-културно пространство с дълбоки традиции. Не можем да забравяме, изтриваме и преправяме всичко. В един момент се отказваме от себе си и забравяме кои сме.

Ягоди през есента. На Женския пазар ги има така за максимум седмица или две.

Женския пазар през времето

А Женският пазар е стар, много стар. Тук е имало пазар още преди Освобождението, 1878 г.

През 1911 г. на това място се събират всички пазари, до тогава пръснати из улиците на града.  Булевардът се е казвал „Драгоман”, по време на социализма е „Георги Кирков” (някои по-възрасни хора наричат така пазара и до днес), а сега се казва „Стефан Стамболов”.

По време на социализма, пазарът придобива онзи „централно-кооперативен“ вид, когато можеш да видиш огромно пространство заградено само за дини през лятото. Или само за тикви през есента. Няма я екзотиката, нито бананите и подправките. Но все пак има някакво малко по-голямо разнообразие, отколкото на други места.

След политическите промени през 90-те години на 20-ти век, Женският пазар изживява най-разтърсващите си преобразувания. Българите, като общество не знаем къде точно искаме да стигнем, търсим себе си и това се отразява и на пазара. Както други исторически места в София и тази забележителност е заплашена да се загуби.

Изживява период, в които е изоставена на самотек от няколко последователни кметове на града, а тези които решават да правят промени, ги правят със съмнителни идейни концепции.

Голяма част от пазара е разрушена през  2013 година и в средата на района са поставени затворени павилиони, сграда на 2 етажа с тераса, където трябва да има галерия и модернистични фонтани. Този хибрид още търси себе си. По едно време фонтаните работеха и децата от района си играеха в тях. Последните лета – стояха празни. Както и някои от павилионите.

По-старата покрита част на пазара. Там, където все още има сергии от традиционен тип

Но пазарът е живо място и ще намери решение за всичко. Понякога напук на управниците без визия или онези собственици на сгради в района, които предпочитат да го видят като място с високи сгради с офиси. Надявам се, в името на културното разнообразие, духът и автентичността на София, това да не стане.

На нас Женският пазар ни е кауза още от времето, когато му писахме писмо: Писмо до Женския пазар, защото ни беше страх, че може да изчезне

Ако все още се чудите дали да дойдете насам – имам още един аргумент – в момента тече фестивалът Weekend Пазар. Два различни свята никога не са били по-близо в София, така че – опитайте! В тази статия има информация и видео за Weekend Пazar.

А още атмосфера от Женския пазара и този прекрасен район на София, ще видите в първата част на това видео:

Регистрирайте се, за да получавате известия за новите ни публикации

Вашият коментар...Вашето име *...Вашият email *...Вашият сайт...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.