Както всичко в Истанбул, парковете са не по-малко впечатляващи. Някои с това, че са приказно красиви с килими от различни цветове и растения, като парка на лалетата в Емирган, други с това, че в тях са се разхождали султаните от XV до XX век, а преди това сигурно и Византийските управници, като парка до Топкапъ сарай, а трети с приказната си гледка и спокойствие.

Благодарение на нашите приятели от Истанбул успяхме да разкрием още две прекрасни места, обичани от местните хора.

Едното е паркът Tema Vehbi Koç Park. Мястото е било подарено на държавата за парк от бизнесмена Вехби Коч, основател на BEKO. Намира се на хълма Отатепе (Otağtepe) близо до моста Фатих Султан Мехмет. За разлика от други места, тук е забранено да се правят пикници и затова е много по-спокойно. Градините не се отличават с разкоша на Емирган, но като стигнете до беседките в дъното на парка от там се разкрива прекрасна гледка към моста Фатих. Той е съвсем на близо и възможностите за хубави снимки на целия Босфор, чак до Мраморно море са отлични.

Гледка от Tema Vehbi Koç Park
Гледка от Tema Vehbi Koç Park

Голямата площадка с беседки и пейки е чудесно място за почивка. Полюбувайте се на гледката на Европа от Азиатския бряг. Следващия път трябва да дойдем на разсъмване, за да направим красиви снимки при изгрев слънце. Залезът и нощните снимки, обаче ще са непосилни, защото паркът се затваря след 17 часа.


Вижте Парковете в Истанбул на голяма карта

Съвсем на близо до парка Tema Vehbi Koç Park, на върха на хълма Отатепе (Otağtepe) е разположено приятно заведение със същото име. Това е уютен ресторант, където предлагат свежа храна и закуска. Но по-важното е, че има разкошна тераса с гледка към Босфора от хълма. Когато застанете отстрани на заведението ще видите прочутото дърво – един от символите на Истанбул, отпечатан дори върху опаковките на захарчетата. Твърди се, че дървото от години не си е променяло формата – ездач с чалма върху кон.

Дървото, емблема на Отатепе в целия му блясък
Дървото, емблема на Отатепе в целия му блясък

Друго място, за което ни се иска да споменем в нашата разходка из парковете на Истанбул, е хълмът Чамлъджа (Çamlıca Tepesi) – друг парк с отлична гледка към Босфора.

Босфора гледан от Çamlıca Tepesi
Босфора гледан от Çamlıca Tepesi

Тук под сянката на стари дървета има множество ниски масички и столчета с плетени седалки, беседки и пейки. В беседките се предлага вкусна и проста храна на добри цени. Хапнете дюнер със свежа салата и хрупкав хляб, пийте чай и за десерт си вземете ашуре.

В тукашното ашуре има освен жито, също и други семена и ядки – боб, нахут, лешници. Смесено е със сушени плодове и се поднася поръсено с кокосови стърготини и шамфъстък. Захарният сироп сгъстява цяла смес, а сосът, който се образува, е плътен и кара всичко да изглежда хомогенно.

Хълмът Чамлъджа е отлично място да се потопите в живота на местните хора. Тук идват да си починат цели семейства, и някак дискретно скрити в тълпата, можете да ги наблюдавате. Ще видите смирението на по-младите и как засвидетелстват уважение на възрастните, като им отстъпват местата с най-хубава гледка. Жените се смеят весело и не спират на бъбрят, а децата тичат наоколо.

На Çamlıca Tepesi
На Çamlıca Tepesi

И гледката наистина е неповторима. От тук се вижда голяма част от Истанбул, дори Босфора изглежда като голяма река, вместо пролив. Ако искате да направите хубави снимки, препоръчвам да се разходите сутрин, когато слънцето ще е зад гърба ви и ще осветява европейската част. Подходящо би било и в късния следобед, когато може да отидете от другата страна на хълма, за да откриете колко на изток в Азия се е разпрострял града, със своите нови квартали и небостъргачи.

Азиатската част от Çamlıca Tepesi
Азиатската част от Çamlıca Tepesi

Çamlıca е подходящо и за нощни снимки, защото няма работно време, което да ви ограничава, само трябва да имате късмета за подходяща чиста нощ. В Истанбул често има мъгла.

Регистрирайте се, за да получавате известия за новите ни публикации

Вашият коментар...Вашето име *...Вашият email *...Вашият сайт...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.