СподелетеPin on Pinterest0Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone

Първият ден от пътуването ни в Източни Родопи имахме възможност да разгледаме само Историческия музей на Кърджали. Вече разказахме малко за историята на това древно селище. На на втория ден, след изтощителни посещения на крепостта Моняк, на Каменната сватба и Скалните гъби, ни останаха сили за още една разходка из града.

Този път влязохме в града през единственият (както се оказа) хубав вход към града с оправен път. Това е входът на идване от Хасково. На влизане в дясно се вижда голяма статуя на Орфей. Светлината не беше подходяща, но иначе си струва да се снима. Стори ни се много любопитна, но все пак за нас беше забележителна и статуята на миньор при каменоломната на влизането в Кърджали откъм село Широко поле.

Статуя на Миньор в Кърджали
Статуя на Миньор в Кърджали

В Кърджали отидохме на градския пазар, за да си купим смокини. Пазарът е голям и е забележителност с нетрадиционната си архитектура. Точно над него (погледнат от към р. Арда) е червената къща – сграда на Картинната галерия. Тя е преустроен турски конак. До нея е централната градска джамия.

Джамията е масивна, елегантна сграда, строена през 1812г. и преустроена през 1874 г. Действащ храм, в нея могат да се съберат до 500 поклонници. Състои се от храмова сграда, минаре и административна сграда. В двора има обновени чешми за извършване на ритуалното обмиване. Тук е гробът на Кърджа Али, чието име според легендите носи градът.

Джамията е паметник на културата и си струва да се разгледа.

После се отправихме към пазара в съседство. Той ни хареса и отвътре – просторен и чист. Продават се всякакви неща – плодове, зеленчуци, билки, варива и зърнени култури. Има автентични закусвални и много пъстър народ.

Срещнахме колоритен местен човек, който каза, че е известен като Шерифът на Кърджали и ни показваше кокалчетата на ръцете си със следи от битките.

Открихме и нов сорт турски патладжани – големи със широка основа и тесни при дръжката – по тумбести от другите, като камбани и по-светло лилав цвят. На вкус се оказаха по-нежни, не толкова лютиви като другите, леко сладки и идеални за любимата ни манджа – канелени патладжани.

Много вкусен сорт патладжани
Много вкусен сорт патладжани

 


Вижте Кърджали със статуята на Орфей, градския пазар и джамията на голяма карта

 

СподелетеPin on Pinterest0Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
Your Message...Your name *...Your email *...Your website...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *