По време на екскурзията ни в Истанбул, се убедихме, че чаят е национална напитка в Турция и наистина се пие много и навсякъде. Сервира се в стъклени чаши във формата на лаленце, поставени в дълбоки чинийки от порцелан, пластмаса, стъкло или метал. С метална лъжичка за разбъркване на захарта. Обикновено се пие със захар – 2-3 бучки и се разбърква енергично.

Турски чай в типични чаши
Турски чай в типични чаши

Заведенията и чайните са оборудвани с машини за чай. Това са големи, облицовани с мед машини с гореща вода. Върху тях има по няколко чайника с гореща запарка. Чашките се поставят по няколко в правоъгълен метален поднос. Вътре се налива от концентрираната запарка. Подносът се поставя под кранчетата на машината и в чашите се долива гореща вода. От съотношението на запарката и горещата вода зависи силата и наситеността на цвета на чая.

В домашни условия се използват двойните чайници, като напитката се приготвя на същия принцип. В по-малкото чайниче, което седи отгоре, се приготвя запарка от чай и гореща вода. В по-големия чайник, който е отдолу, има гореща вода. Целият съд се подгрява почти постоянно на слаб котлон. В чашата се налива малко от концентрата и се долива с вода.

В концентрата освен черен чай, могат да се сложат няколко глави карамфил, пръчка канела, малко ябълков чай, или чай от розови цветчета, за обогатяване на аромата.

Розовите цветчета са хубава добавка към турския черен чай
Розовите цветчета са хубава добавка към турския черен чай

Ако искате чаят да е по-слаб – нарича се ачик чай – açik çay – или светъл чай.

Цените варират от 0.75 в малките чайни, кафенета и на корабите през Босфора, до 2,50 – 5 турски лири в луксозните кафенета, сладоледените къщи и по-туристическите места.

Местните хора могат да изпият по 20-30 чаши от стимулиращата напитка на ден.

Чай може да се купи от пазарите – насипен или пакетиран, от супермаркетите и от малките магазинчета за безалкохолни,
вестници и списания.

Традицията за пиене на чай е толкова силна и важна, че в големите компании има отдели, които отговарят единствено за снабдяването с чай. Бяхме изумени, когато нашият приятел от Истанбул, ни разказваше как в тяхната компания, ако до 10 часа сутринта не са разнесли чая през офисите, колегите започват да се чудят какво става и не може да се работи пълноценно. По цял ден, хората, които се занимават с чая, хвърчат из коридорите с подноси пълни с чаши, чинийки и захарчета. Когато се разходихме повече из търговските улици, в района на Покрития и Египетския пазар, бяхме все по-сигурни, че без пиене на чай, търговията и въобще цялата турска икономика ще замре.

Поднос с изпразнени чаши от чай
Поднос с изпразнени чаши от чай

Кафе в Истанбул

В заведенията – кафенета край кея, или на тераси с гледка, в сладкарниците или сладоледените къщи като MADO, цената на кафето e около 5 турски лири. Турското кафе варира между 3 и 5 лири. Еспресото или капучиното са около 5-6 турски лири. Ако искате такова кафе трябва да уточните, когато си поръчвате, защото ако кажете само кафе – обикновено ви носят нес, което също е много популярно в Турция.

Капучино с вафлени пурички и сладолед в MADO
Капучино с вафлени пурички и сладолед в MADO

Турското кафе или türk kahvesi може да е с 4 степени на сладост – sade (чисто, без захар), az şekerli (малко захар; половин чаена лъжица), orta şekerli (средно захар; една чаена лъжица), и çok şekerli (много сладко; 1.5 – 2 лъжици). Трябва да си кажете как го искате.

Турско кафе с чаша вода
Турско кафе с чаша вода

Една от най-популярните, и качествени марки турско кафе е Mehmet Efendi. Те имат фирмен магазин на Египетския пазар. Но може да се купи и от повечето супермаркети.

Ако ви е интересно какво още може да се опита за пиене и хапване в Истанбул, прочетете поста ни „Какво да опитате за ядене в Истанбул“. В поста за „Турските сладкиши и местните продукти в Истанбул“ сме отделили специално място за сладките изкушения и за някои местни продукти, които са много вкусни.

Регистрирайте се, за да получавате известия за новите ни публикации

Вашият коментар...Вашето име *...Вашият email *...Вашият сайт...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.