СподелетеPin on Pinterest0Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone

Бяхме в Пловдив за уикенда и когато в късната емисия новини видяхме репортаж за обновената Червена църква край Перущица – трябваше да сме от първите, които ще я видят в новия и блясък. Използвахме пътуването да се отбием и до Перущица. Ако вие планирате разходка за повече от ден в Пловдив и сте с кола, непременно се отбийте до там!

Червената църква се намира съвсем близо до Перущица. От Пловдив до там се стига за 10 минути. Отбивката се пада в ляво от пътя. Първият път, когато ходихме до там, едвам я забелязахме. Имаше само една неугледна метална табела и всичко беше потънало в храсти. Ние я подминахме и един случаен поглед назад ни накара да обърнем.

Днес мястото е много по-видимо! Край шосето имаше няколко спрели коли и нова табела. Коларският път до църквата се е превърнал в чудесна алея около канала за напояване. Спокойната разходка до поляната, на която е църквата, отнема около 15 минути.

Първият път, когато ме заведоха да видя Червената църква, бях благодарна, че съм дошла. Храмът от V век беше потънал в храсти, а металните и подпори изглеждаха рохки и изгниващи. Мислех си, че ако се бяхме забавили още и можеше да се е разрушила без да я видим. Беше ни жал.

Червената църква през април 2010
Червената църква през април 2010

Сега, в резултат на скъп проект по Европейска програма, църквата е укрепена. Целият район е облагороден с алеи и пейки. Поставени са табели с подробна информация. Църквата може да се обиколи от всички страни. Ще се насладите на величествена гледка!

Червената църква след обновлението 2013
Червената църква след обновлението 2013

Консервирани са запазените стенописи – ще ги видите по закътаните сводове и колони. Удивително е как са устояли на времето. Сега цветовете им са бледи, но лесно можем да си представим колко пъстри са били, когато са създавани в древността. Има стенописи от V и XII век, като на информационна табела е описано подробно какви са изображенията на запазените стенописи.

Стенописи от арките на червената Църква
Стенописи от арките на червената Църква

Такива места ни карат да се чувстваме горди с богатото си културно наследство! А като си помисля, че преди малко повече от година брахме билки в района. Сега има всички предпоставки повече хора да разберат и да я видят. Очакваме японците!

Червената църква най-вероятно е строена в края на V век или в началото на IV век, по време на управлението на император Анастасий I. Веднага след свикания Вселенски събор в Сердика (на „Помирението“), 343 г.н.е., в цяла Тракия започнало строителство на култови сгради, сред които имало и такива, предназначени да съхраняват паметта на мъчениците, загинали за утвърждаване на християнството. Мястото е внимателно подбрано. “Червената църква” е построена в близост до старо езическо светилище, в непосредствена близост до важния византийски град Филипопол (дн. Пловдив). До най-важните пътища от Тракия за Бяло море, и от Константинопол за Западна Европа. Предполага се, че храмът е бил известен в миналото с изцелителните мощи на християнски мъченик, загинал за утвърждаване на вярата по тези земи. Храмът се е казвал „Света Богородица“, но е станал известен като „Червената църква“ заради типичните римски тухли и розов хоросан, от които е изграден.

Централната и най-висока част на църквата е 4-конхалната зала – около централен квадрат са разположени на запад, север и юг по 1 конха (полуцилиндрична ниша, покрита с купол в стената). На изток в 4-та конха е разположена олтарна абсида, пред която е оформено предабсидно пространство. Извънредно високите и удължени конхи поддържат полусферичен купол, издигнат върху стълбове с хоризонтално сечение във формата на Г(L). Северната и южната конхи за заобиколени със засводени полукръгли коридори. На запад наосът (централната квадратна зала) завършва с два нартекса и портик пред тях. Симетрията на сградата се нарушава от двете, придадени от юг и север отделения. Вътрешният нартекс осигурява връзка с долепеният до него параклис, завършващ с абсида на изток. Външният нартекс се свързва с малък баптистерий, изграден на запад. Басейнът (купел) е облицован с розов мрамор. Всички помещения били засводени. Размерите на църквата са доста големи – 32/26 метра. Съчетани с оригиналното пространство изграждане, те свидетелстват за една изключителна по замисъл и изпълнение архитектурна творба.

Червената църква била богато украсена. Подът ѝ бил покрит с мозайка, а стените до известна височина облицовани с мраморни плочи, над които следвали стенописи. Специалистите смятат, че откритите два пласта стенописи са изработени между VI и XI век.

Днес са запазени само отделни стени и части от купола. Достигнала до наши дни като величествени руини, църквата е един от най-забележителните раннохристиянски паметници в Югоизточна Европа.

В непосредствена близост до църквата е разкрит голям двор от западната страна с вход и кула към него, некропол от ХІ-ХІІІ в. и селище от ХІІІ в. В църквата са регистрирани три строителни периода.

Червената църква отвътре
Червената църква отвътре

Все още до Червената църква няма истински паркинг, и в интерес на истината не изглеждаше да е планиран, въпреки че преди самата църква има по-голям площад със сграда, която изглежда ще служи за информация, магазин за сувенири и тн. Там изглеждаше все едно е предвидено и място за паркинг. Реално по изградената в момента алея не може да се мине с кола. Разходката е много приятна и това никак не пречи, но на връщане се разминахме с един автобус с туристи. Автобусът също беше паркирал край шосето и реално тесният път става още по-тесен.

Много се радваме, че църквата вече предизвика вниманието, което заслужава! Посетете я, ако имате пътуване в този район. А ако имате повече време отидете и до Перущица.

 


Вижте Червената църква край Перущица на голяма карта

 

СподелетеPin on Pinterest0Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone

One thought on “Червената църква край Перущица

Your Message...Your name *...Your email *...Your website...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *